Solveig Z

lördag, juli 29, 2006

Stöd frivilligt arbete

Tänk vilken insats alla frivilligarbetare gör. Alla dom som jobbar ideellt för idrotten, kulturen, polititiken eller vad du vill. Just nu pågår läger eller skolor av olika slag. Det kan var fotbollsläger i Grillby eller friidrottsläger på Enavallen i Enköping eller vad du vill. För alla dessa vuxna som ställer upp i våra klubbar och lägger ner massor av gratis tid skulle Sverige sluta fungera. Många familjer skulle inte få sin vardag löst under sommarlovet. Många barn skulle fara illa. Många barn och ungdomar skulle aldrig ges möjlighten att pröva på fotboll eller friidrott, eller fotografering eller vad det nu finns.

För många år sedan fanns det kollonier dit man kunde sända barn under sommarlovet då man själv måste jobba, eller om man var ensamstående behövde avlastning, eller för att ge barnet/barnen en vettig sommaraktivitet då man själv inte kunde ge det. Kommunerna som ofta drev dess och också betalade har dragit in det och överlåter nu till föräldrarna att lösa sommaren. Knepigt får t ex ensamstående föräldrar.

Vi som styr och ställer måste skapa förutsättningar för alla ideella krafter. vi måste ge dem förutsättningar och underlätta. Då skulle ännufler medverka. Och det behövs. Dessutom måste vi göra de frivilliga arbetet legitimt, exempelvis värdesätta det som en merit vid ansökan till utbildningar eller vid ansökan till jobb. För vi är i stort behov av att ha frivilligarbete lika självklarat inom vård och omsorg som inom idrottsrörelsen eller föreningslivet. Men sanna mina ord det skulle bli verklighet om det vara andra som styde i vårt land.

Hälsningar
Solveig