Solveig Z

tisdag, juni 20, 2006

Ny energipolitik

En sak är säker och det är att regeringen inte har gjort speciellt mycket för att ge förutsättningar för en grön energipolitik. För någon månad sedan var jag på ett seminarium i Uppsala arrangerat av Ultuna och Uppsala universitet och det handlade om vilken forkning och utveckling som pågick för att få en miljövänligare energi. Problemet som hela tiden uppmärksammades oavsett om det gällde vågenergi, uppvärmning av hus eller kunskapen om att oljan håller på att ta slut och att vi måste ta klimatförändringarna på allvar var att man inte fick stöd från regeringen.

Nu har ju centern jobbar med detta, alltid, men inte fått gehör för sina förslag. Skamligt. Jag kommer ihåg att Olof Johansson, på sin tid , pratade om klimatförändringarna och det hot som det innebar. Men ingen förde upp det på agendan. Nu är det i alla fall aktuellt igen med att ta detta med energibehovet i framtiden på största allvar. Industrin måste ha energi, men inte för alltid av kärnkraft. Vad ska man ha i stället? Ja, det finns ju hur mycket som helst. Först och främst måste hushållen minska sin förbrukning. Vem utvecklar det?

Se´n måste vi få nya energikällor t ex värma fjärrvärmeanläggningar med havre. Det måste inte vara gigantiska anläggningar utan det kan vara små. Det skulle ge ett öppet landskap, jobb åt bönderna och kretsloppet skulle fungera.

Centern har ett bra förslag till borgerlig energipolitik som sträcker sig över hela energifältet. Skulle försöka skriva en insändare eller debattartikel om det. Men det går inte så bra. Detta med begränsningar är inte lätt. Jag vill ju bara förklara att fjärrvärme är bra, att det finns olika råvaror eller bränslen till det och att det skapar jobb och inkomster för småföretagarna som är bönder. Villaägare, eller fastighetsägare över huvudtaget är en av vinnarna. Hur skriver man det så det blir intressant och att alla förstår att man måste dra sitt strå till stacken. Allt börjar med dig.

Hälsningar
Solveig