Solveig Z

måndag, juli 03, 2006

Uteliv en väg att må bättre

Det talas om "grön terapi" och "natur i vården" eller sinnenas trädgård, träningsträdgård eller rehabiliteringsträdgård. Hur man nu benämner utevistelsen så har den i olika former en positiv inverkan på människan. I USA och England t ex har man kommit mycket längre än vi med att använda grön terapi som ett alternativ och komplement till medicineringen.

Det har påvisats att blodtrycket sjuker och det finns andra rent faktamässiga förbättringar på och i människokroppen. I Sverige har vi varit avvaktande och inte riktigt trott på detta. Att barn som är ute mycket t ex på utedagis inte är lika infektionskänsliga och håller sig med andra ord friskare än andra barn det är man nog tämligen överens om. Personer som tittar ut på ett grönområde tillfrisknar fortare än personer som tittar in i en grå sjukhusvägg är också konstaterat. Men att avsetta pengar för att forska och utveckla dessa teorier som ett komplement till medicinen, dit är steget långt. Jag vet inte om medicinarna är rädda för konkurrens eller?

För mig och centern är det självklart att det är värt att titta närmare på hur vi kan använda blommor, blad och naturen i vården. Landstinget i Uppsala län har beslutat att avsetta några hundra tusen till projekt inom grön terapi. För dementa, psykiskt sjuka och fysiskt för att träna röresleförmågan förefaller detta vara intressant. Nog måste det vara betydligt bättre att gångträna ute på rätt underlag än att gå inne i en sjuhuskorridor. Om en psykiskt sjuk personer finner ro i att vistas ute med en omgivning där ett porlandeljud eller fågelkvitter lugnar kan inte det vara fel? En dement person kan känna igen en lukt av blomdoft och känna handen mot en mossig sten och fås att reagera. De kan förnimma känslan av barndomen. Är det fel?

För mig är natur i vården en självklarhet och ett måste att utveckla. Männskligheten kan inte enbart vara beroende av den traditionella medicinen utan våga släppa in alternativ. Om en person mår bättre är ju det självupplevt och huvudsaken är att vi slipper överfulla sjukhus, långa väntetider hos husläkare och distriktsköterskor.

Det är en ypperlig tid att testa naturens kraft. Gå ut och se om du mår bättre. För som du vet allt börjar hos dig.

Hälsningar
Solveig