Solveig Z

onsdag, juni 28, 2006

Psykiatrin under all kritik

I dag pratade jag med en tjej i Bålsta, Eva Hansson. Det har stått några artiklar om henne i UNT. Hon har i 6 års tid blivit dribblad mellan olika myndigheter utan att få hjälp. Hon är med andra ord fortfarande sjukskriven.

Det är skandal att man kan vara sjukskriven så länge utan att myndighetssverige säger ifrån. Om hon är i behov av vård och hon har kontakt med psykiatrin. Hon är relativt ung, har ca 20 år kvar att arbeta. Vill inget annat än att bli så pass bra att hon kan börja jobba igen. Men landstinget har hand om sitt, inte om Eva. Försökringskassan har hand om sitt, inte om att återrehabilitera Eva tillbaka till jobb. Någon kontakt mellan landstinget, socialförvaltningen, arbetsförmedlingen finns inte. Tjänstemän som känner fallet slutar och kopplingen mellan nya och gamla funkar inte. Eva har varit i kontakt med många politiker.

I går fick Eva till slut kontakt med någon som kunde säga ifrån. Eva vill gärna vara ett personligt exempel på hur hon har det. Nu stänger psykiatrin i Södra länsdeln.

För Evas del är det viktigt att vi förändrar så andra får det lättare. Centerns förslag med en "vårdlots" skulle vara bra i detta fall. Eva hade då sluppigt många telesamtal. Fått hjälp av någon som inte slutar utan lotsar vidare och har mediakontakt. Dessutom föreslår centerpartiet att vi inrättar en vårdlot, en person som man kan och ska ha kontakt med hela vårdtiden.

Vi måste sannerligen se till, eller jag kräver att vi får psykiatriker på husläkarmottagningar. Att det ska vara enkelt och snabbt att komma fram till läkaren eller sköterskan. Det är ett problem i hela länet så just nu kan jag bara konstatera att det kan bli blivit bättre och allt börjar med dig.
Hälsn. solveigZ