Solveig Z

fredag, juni 23, 2006

Midsommartal

Midsommar- midsommarnatten har alltid varit och är fortfarande en magisk natt. En kvarleva
sedan hedendommen. Vi har alla glömt att det bara var ett par månader sedan snön låg djup och vi misstrodde att de skulle bli vår och sommar igen. Kanske är det just dessa årstider i vårt avlånga land som gör att vi uppskattar sommarens så fantastiskt. Så till den milda grad att vi just ger denna högtid, denna natt övernaturliga krafter. Det är och var tiden mellan sådd och slåtter. Man hade tid att ta hand om redskapen , hus och hem och varandra. Enligt bondepraktikan så sa man att som vädret är på midsommardagen så kommer vädret att bli resten av sommaren. Så till alla er som nu börjat sin semester ger jag det goda rådet att ringa runt i morgon och kolla vädret. Där det är bäst rekommenderar jag att ni tillbringar era lediga dagar. För man ska inte lämna något åt slumpen. Det har vi lärt oss av sägner och skrönor som berättar om midsommarnatten.

För just i natt i den ljusa – genomskinliga natten då det doftar rått lite syrligt ja, rent av förtrollande har vi mycket att göra.

Först ska vi plocka smörblommor och hänga dem över korna som då mjölkar bättre. Säkerligen ger de torkade små gula blommorna kraft till oss människor också om de hänger inne på någon gardinstång och samlar damm. Eller vad tror ni? Men, ni ska akta er för att vidröra de röda pionerna. För de är farliga i natt de har en extra kraft. I stället ska ni plocka den enda blomma som blommar vid midnatt invid en källa som rinner mot norr. Den ska plockas snabbt innan den försvinner. Sedan ska ni alltid bära den med er. Då får ni den unika egenskapen att veta och se allt som ingen annan gör.

Visst skulle vi vilja ha lite unika krafter ibland. Kanske just under semestern somvi har stora förväntningar på, vi ser fram emot gemenskapen och semesteridyllen. Det blir inte alltid som vi tänkt oss. Försök se möjligheterna och glöm alla hinder. För vi behöver den här ljusa tiden för att samla kraft till vintermörkret och vi behöver varandra. Nu har vi lämnat den skira försommaren bakom oss och högsommaren är här. Njut, ta gärna ett svalkande dopp i natt, i någon liten bäck, å eller damm. Det ger extra kraft, speciellt daggen, men tänk på att just i natt är näcken extra farlig. Ni kan binda honom genom att sätta en stålkniv i vattnet och läsa ramsan ”Näck, näck, nålatjuv mor din var en frilla gick i gårdarna och gjorde illa. Näcken är bunden.”

Till er barn vill jag berätta att i natt kan ni hitta en riktig skatt. En skatt kan vara att jämföra med en grej man riktigt önskar sig. Det är ju jättelångt till jul så därför kan det vara värt att försöka eller hur? Men ni måste var helt tysta, inte prata, viska eller skratta. Misslyckas ni så vet nu ju att skatten är kvar till nästa år.

Blommorna har extra kraft i natt så alla ogifta kvinnor, plocka dom och lägg under kudden. Ni kommer att drömma om er tillkommande. Vilka var dom nu? Jo ”Midsommar natten plockar jag klöver och timotej, karribacka och ängsull och blyga förgätmigej, blåklockor och violer och sen drömmer jag om dig och då vet jag att du älskar blott mig”.

Ett fyrfaldigt leve och Glad midsommar på er.
Solveig