Solveig Z

söndag, juli 09, 2006

vägtransporter behövs

Var som sagt en sväng ner till Tyskland i veckan. Vad som slog mig då var att det fanns så otroligt många långtradare på våra vägar. Ja, verkligen otroligt många. Ju längre söder ut vi kom ju fler blev det och ner i Danmark och på autobahn var det nästan fler långtradare än personbilar. Jag vet att anledningen bl a är att man forslar lager på vägarna istället för i lagerlokaler. Dessutom vill vi ha daxfärska varor av olika slag och då måste transporter ske dygnet runt. Men visst finns det all anledning att fundera över miljöförstöringen. Självklart kan vi transportera mer med tåg och båt, men vi måste ändå alltid ha vägtransporter också. Långtradarna körde väldigt fort, ja jag menar i samma hastighet som vår personbil och det är inte en låg hastighet.

Forskning är alltså melodin. Varför forskar man så himla lite kring just drivmedel och varför finns det så få miljövänliga fordon. Varför stimulerar man inte detta område mer. Finns det ingen vettig människa i vår regering som driver på. Miljöpartiet lägger ju avgifter på tunga transporter istället för att premiera dem som jobbar för miljövänlighet. "Morötter" är också melodin. Minskar man utsläppen t ex genom att köra mer miljövänligt, sakta och lungt och minskar förbrukningen av drivmedel och slitag på långtradarna borde det gynnas på något sätt. Det skulle stimulera fler åkeriägare att tänka miljövänligt.

Detta är en enkel tanke som verkar vara avlägsen för vår regering med sina stödpartier. Tur att centern som det borgerliga miljöalternativet har mer att säga till om i allianssamarbetet. Det ger en klar garanti för en bättre framtid. Men vi kan ju alltid göra vad vi kan själva så kör försiktigt i semestersverige. För du vet allt börjar hos dig!

Semesterhälsningar från
Solveig