Solveig Z

söndag, juli 30, 2006

Skydda våra småflickor

I dagens Svenska dagbladet står det att tjejer i tonåren dricker allt mer. Konsumtionen av alkohol har mer än fördubblats de senaste åren. Tjejerna dricker sig mer en redlöstberusade. Det är inte riktigt klokt!
Vem ska bära skulden för det?
Ja, annorligt alla vi som är med och deltar och formar samhället - alla vi vuxna. Det är vi som ställer orimliga krav. Dolda eller medvetna vad du vill men det är vi. Det går inte att blunda. Jag skäms och det borde sannerliga alla vuxna göra. Några mer andra mindre.

En liten flicka ska vara duktig som en pojke, vara söt som en flicka, vara teknisk och vilja leka med bilar och våga och hon ska vara pysslig som en flicka . Ta hand om dockor och plocka med pärlor. När hon växer upp ska det forsätta men med andra förtecken. Helst ska hon välja en naturinriktad utbildning för killa tjänar ju mer än tjejer. Det är att föredra att vara brandman istället för undersköterska. Man ska ha både kill och tjejkompisar. Kläder, smink, utseendefixering ställer krav. Vi mammor bidrar. Vem vill vara gammal vid 50? Varför köper man stringtrosor till en treåring? Dubbla budskap.

Nu handlar det om att ta ansvar för våra barn. Det är dax att vi tar ställning och ändrar alla krav. Låt tjejer vara flickor och kvinnor. Uppvärdera det kvinnliga yrkesvalen förnedra inte dom som vill jobba hemma. Inse att städa också är ett jobb. Inför avdrag för hushållsnära tjänster. Ge alla i vården bättre lön. Möjliggör att vara hemma med barnen till en rimlig peng. För allt mäts ju i ekonomi. Låt barn vara barn och förbjud tilllverkning av stringtrosor till barn under 15 år! Låt kvinnor vara norm. Framför allt inse att det är ett problem och diskutera det i fikarummet.

Det är allvarligt och detta kan inte belastas politiska beslut i första hand utan det handlar om vad vi gör du och jag. Allt börjar i detta sammanhang med dig.

Hälsningar
Solveig