Solveig Z

tisdag, oktober 16, 2007

ESI

ESI står inte för någon förkortning på en sportklubb i Enköping. Vilket man skulle kunna tro. Nej det är ett riksinstitut för folkmusik som finns i vårt land och i mitt län, Erik Sahlström institutet.

Där i den lilla orten Tobo i norra Uppland bedrivs undervisning på nyckelharpa, folkdans, folkmusik i form av sång och andra instrument. Vi har ju nästan glömt alla våra musiktraditioner som tidigare gick från genration till genration och beskrev en del av vår historia och underlättade umgänget mellan folk i alla åldrar och från olika håll i världen. Institutet har funnit i snart 8 år och de får givetivs statliga pengar eftersom det är en riksangelägenhet som beslutats av Sveriges riksdag. Men nu har man dragit in på pengar till ESI. Konstigt! Riksdag och regering tycker att det ska finnas men det ska inte få några pengar till driften. Tror man från regeringen att man ska jobba ideellt?

Vi måste rätta till detta för annars finns det risk för att vi förlorar en stor del av vår historia och det vill vi ju inte. Vi nordbor som är så stolta över våra traditioner, gravhögar, slott och herresäte, gamla kyrkor och runstenar OCH folkmusik.

Solveig